Voel jij je wel eens schuldig?

Ik hoor het Peter Henneveld tijdens de opleiding tot systemisch coach nog zeggen: “Maak je je schuldig? Prima, dan volg je je eigen pad”. Het duurde even voordat bij mij het kwartje viel. Hij had het over het persoonlijke geweten. Dit geweten is van toepassing op een persoon of op een groep. Het is een oeroud overlevingsmechanisme. Je hebt de groep nodig om te overleven, want in je eentje wordt overleven vrij lastig. Dus hou je je aan de ongeschreven en onuitgesproken regels van de groep. Om die regels te voelen, hebben we een haarfijne intuïtie. Die ons schuld (ik kies voor mezelf) of onschuld (ik hoor bij de groep) influistert.

Tijdens de 2-daagse training van Jane en Leanne ging het o.a. hierover. Je eigen weg volgen voorbij de schuld, de schaamte en alle belemmerende overtuigingen.

Vrijdag duurde het programma langer dan verwacht en Jane vroeg of het voor iedereen oké was om uit te lopen. Mij kon je opvegen. Ik voelde de hoofdpijn weer opkomen, ik was wel klaar. Ik fluisterde tegen m’n buurvouw ”voor mij is het eigenlijk helemaal niet oké, het is mooi geweest.” Waarop zij zegt: “ja, maar dát kun je niet máken!”

En in een keer flitst het door me heen: “Dit is exact waar we de hele dag mee bezig zijn geweest! Voorbij de schuld, voorbij de schaamte en voorbij alle belemmerende overtuigingen, los te komen van de groep en je eigen leven vol te leven. Dat is waar het over gaat!”

Dus ja, ik kan dit wel maken! Ik pak die verantwoordelijkheid om voor mezelf te kiezen. Ik ben kapot. Ik wil naar huis. Ik mag mezelf beschermen. Als ik hier blijf, krijg ik knallende koppijn, net als gisteren en dat wil niet, dus dat ga ik ook niet doen!

Dus toen Jane nogmaals vroeg “Is het voor iedereen oké om uit te lopen”, flapte ik eruit: ”Nee voor mij is het eigenlijk niet oké.” Waarop Jane zei: ”Dat is prima Peggy, dan doen we er nog één, daarna nemen we afscheid van jou en maken we de rest af. Is dat oké voor jou?”, “Ja, dat is oké voor mij.”

Er werd me gevraagd om in de cirkel te staan, ik kreeg een podium om volle bak te voelen dat ik me schuldig mocht maken, dat ik er voor koos om niet de dag af te maken. Dat ik er voor koos om eerder dan alle andere vrouwen weg te gaan. En het voelde voor mij helemaal prima!

Ik heb iedereen bedankt en ik vertrok met m’n emmertje energie dat nog voor maximaal 10% vol zat. En tijdens de 2 uur durende autorit naar huis voelde ik de energie terugstromen. Ik kwam volledig uitgerust thuis, zonder hoofdpijn en vol energie. Ik heb m’n koffertje klaargezet voor een volgende 2-daagse cursus in Amsterdam en heb heerlijk geslapen.

Een ja voor jezelf is een nee tegen iets anders, dat hoort erbij dat kan niet anders. Dus maak je schuldig en volg je eigen pad! Hulp nodig bij het zoeken naar jouw eigen weg? Plan een gratis telefonische sessie. Je bent van harte welkom!

Chat openen
In het Maanlicht
Waarmee kan ik je helpen?