Geef jij je grenzen aan?

Een aantal jaar geleden schreef ik me in voor een bijscholingscursus. Bij die cursus was een dame aanwezig die aan het herstellen was van een burn-out. Zij mocht een oefening doen. Zichuitspreken, haar grenzen aangeven in haar kracht gaan staan. Oefenen voor het gesprek met haarbaas waarbij ze aan ging geven dat er te veel werk op haar bordje lag, dat ze er niets meer bij kon hebben, dat er iets van af moest.

Daar stond ze voor een groep begripvolle vrouwen, kwetsbaar, en daar ging ze. “Ik heb het te druk, ik ga dit niet meer doen, ik kan het er niet bij hebben.” De meeste reageerden begripvol en met een compliment, zeiden: “goed gedaan en you go girl!

Daarna viel het stil, ik voelde me niet oké en twijfelde of ik m’n mond open moest trekken, ik was bang om haar pijn te doen als ik eerlijk de waarheid zou zeggen, (mijn waarheid weliswaar, maar toch) Aangezien het thema was je uitspreken, vroeg ik toch of ik wat mocht zeggen, ook als het misschien niet is, wat ze wilde horen, …. dat mocht Ik zei: “als ik jouw baas was, zou ik nog drie mappen met projecten uit de kast trekken en die bij jou op je bureau gooien, ik geloof je namelijk niet. “Ze brak en zachtjes stroomde de tranen over haar wangen. “Ja sorry…stamelde ik, maar dat is wat ik voel…” De trainster voelde het ook en bedankte mij voor deze tip, pfff I was saved… vervolgens zijn we met z’n allen onder begeleiding van de trainster met de onderstroom aan de gang gegaan. Hoe bizar is het dat woorden er helemaal niets toe doen, dat het erom gaat wat jij in de onderstroom over jezelf denkt, dat signaal, die energie die wordt door de ander opgepakt. Daar reageert de ander op. En als die angel er bij jou uit is, zal de ander ook anders op jou reageren. Actie is min reactie, eigenlijk heel logisch toch?

Een stukje theorie: Als jij het lastig vindt om je grens te voelen dan is de kans groot dat je niet op je eigen plek staat in je familiesysteem. 

Binnen familiesystemen speelt het systeemgeweten een grote rol. Het systeem geweten is onbewust aanwezig en trekt aan je met een grotere kracht dan jouw eigen persoonlijke geweten. Als de lagen boven jou (je ouders of je grootouders) niet goed kunnen functioneren vanwege fysieke of emotionele afwezigheid dan wordt de jongere generatie (jij dus) opgeofferd om van je plek te gaan en de laag boven jou te gaan helpen. 

Dit is voor jou geen bewuste keuze, je kan hier niets aan doen het gebeurt gewoon zonder dat je er erg in hebt. Zodra jij van jouw plek getrokken wordt, kun je ook je eigen levensenergie niet voelen stromen. En als je je eigen energie niet goed aanvoelt, trek je veel werk naar je toe dat niet van jou is en voel je dus ook niet goed je eigen grenzen aan. Om je eigen plek volledig in te nemen met als bijkomend voordeel dat je je grenzen beter aanvoelt, is een familie opstelling heel helpend.

Wil je graag een familieopstelling boeken? Kijk hier of er nog een plekje voor je is.

Tips om gestructureerd je grenzen aan te geven

Heb je bijvoorbeeld meer werk dan dat je aankan of werk je 4 dagen en prop je de werkzaamheden van 5 dagen in 4?

Dan helpt deze structuur jou om het gesprek met je leidinggevende aan te gaan. Deze gespreksstructuur kun je onthouden aan de hand van 5G’s

Pak even pen en papier en schrijf voor jezelf op

  1. Wat is de gebeurtenis, wat is er voorgevallen dat maakt dat je nu in deze situatie zit.
  2. Omschrijf het gedrag van de ander, wat deed die persoon, welke keuzes heeft hij/zij gemaakt, welke besluiten heeft hij/zijgenomen.
  3. Wat is het gevolg van zijn gedrag? Dus het gevolg van de actie of de keuze van de ander.
  4. Beschrijf het gevoel dat jij erbij kreeg, dus wat deed of doet het met jou?
  5. En als laatste geef je aan hoe jij het graag zou willen. Dus wat is voor jou de gewenste situatie.

Op deze manier kun jij structuur aan je gesprek geven. Het dwingt je om goed na te denken over jouw doel (gewenste situatie) en daarnaast doordat je alle stappen doorloopt, neem je de ander mee in het proces en kweek je begrip.

Als je dit vooraf voor jezelf uitschrijft en een paar keer herhaalt dan ga je goed voorbereid je gesprek in. En deze structuur geldt natuurlijk niet alleen voor gesprekken met je leidinggevende je kunt dit bij allerlei lastige gesprekken inzetten.

Samengevat:

  1. Schrijf voor jezelf de volgende onderwerpen uit: Gebeurtenis, Gedrag, Gevolg, Gevoel, Gewenst
  2. Herhaal ze een paar keer zodat het verhaal en de structuur goed in je hoofd zit
  3. Adem diep in en adem nog dieper uit en ga relaxed je gesprek in

Succes!!

Wil je graag een familieopstelling boeken? Schrijf je dan hier in. Wil je eerst liever bellen om kennis te maken en te sparren over jouw situatie? Plan dan hier je gratis call to connect. Ik ont-moet je graag!

Chat openen
In het Maanlicht
Waarmee kan ik je helpen?