Mijn moeder is rupsje nooit genoeg

“Mijn moeder is rupsje nooit genoeg, zei ze. Het maakt niet uit wat ik doe, ik doe nooit genoeg en ik doe het nooit goed genoeg.”

“Als mijn broer niet helpt met een klusje, als mijn boer niet meegaat naar een doktersafspraak of als mijn broer niet op een verjaardag komt, dan is het altijd omdat hij het volgens mij moeder zo druk heeft met zijn werk, met zijn kinderen die moeten voetballen of moeten afzwemmen. Altijd praat mijn moeder het goed als mijn broer het af laat weten. Maar als ik een keer niet kan en voor mezelf kies nou dan is het huis te klein.”

We stelden haar gezin van herkomst en daarna specifiek de moederlijn op. Daar zat bij overgrootoma en bij oma veel verdriet. En door dat verdriet was oma niet volledig aanwezig voor haar kinderen. Onbewust is moeder dus voor haar moeder (oma) gaan zorgen. 

Dus jouw moeder heeft als kind dezelfde rol gehad als jij en dat herhaalt zich nu in jouw systeem, zij heeft destijds (emotioneel of misschien zelf wel fysiek) voor haar moeder gezorgd. Dat heeft ze simpelweg zo geleerd en dat verwacht ze nu (onbewust) ook van jou. Dit proces gebeurt onbewust, maar het is wel wat er systemisch van je gevraagd wordt.

Een week na de opstelling mailde ze me. “Wat er nu gebeurd is.., mijn moeder belde me net dat ze terug was van een afspraak met de huisarts….ze had het zelf geregeld, dit zou normaal iets zijn waar ze mij zeker voor gevraagd had…ongelooflijk zeg!”

Is deze situatie herkenbaar voor jou? Plan hier een gratis telefonische sessie of mail me op info@inhetmaanlicht.nl voor een afspraak. Je bent van harte welkom! 

Chat openen
In het Maanlicht
Waarmee kan ik je helpen?